Hur mat blev mitt intresse – och hur det kan bli ditt

Eftersom mat är vad som kommer dominera min vardag framöver kommer det såklart även bli en naturlig del av denna blogg. Förhoppningen är att du ska inspireras till att själv utvecklas i köket; testa nytt eller återupptäcka något gammalt.

Det är en ynnest att ha mat som hobby eftersom mat är livsviktigt och något som vi alla ägnar oss åt flera gånger per dag! För mig har många långa dagar räddats av vetskapen om att jag tillsist ska få komma hem och ställa mig i köket. Hacka en lök, blanda en sallad, koka ett ägg. Det behöver inte vara så märkvärdigt men den stunden ger mig ställtiden som behövs för att koppla bort stressade tankar och komma ner i varv. Jag önskar att alla kunde få känna så när de lagar mat och inte se det som ytterligare ett måste i en redan hektisk vardag.

Mitt intresse för mat tog fart när jag bodde i Italien och fick ta del av deras passion för just måltiden. Fantastiska råvaror, enkla rätter och ett stort fokus på mat i hela kulturen, det var alldeles optimala förhållanden för att låta intresset frodas! Jag tror det är viktigt att börja just enkelt. Går man ut för hårt med komplicerade recept och ändlösa ingredienslistor blir det svårt att lyckas och man tröttnar fort.

Nej, börja enkelt. Bli en mästare på äggröra, lär dig få till en saftig kycklingfilé, eller ugnsrosta potatis sådär perfekt krispig. Använder man bara rätt tekniker (och råvaror..) blir maten genast godare. Då behöver du inte köpa på dig en mängd obskyra kryddburkar som bara står och samlar damm i skafferiet. De där ingredienserna man använder en gång och sen låter stå tills långt efter bäst före-datum har passerat.

Jag lovar att när du så småningom bemästrat äggröran och kan ge dig själv lyxen i att äta den perfekt krämig varje helg. Då kommer du snart vilja utvecklas ännu mer. För när vi blir bra på något blir det ofta roligt. Och är det roligt blir vi lätt ännu bättre.

Ta en utmaning i taget, börja med något som du tycker skulle vara kul att bli riktigt bra på. Kanske en perfekt tillagad laxfilé? Googla tips, sök på youtube, testa hemma. Testa igen, justera, testa en tredje gång. Tillslut så sitter det, jag lovar. Och belöningen kommer direkt i att få sätta tänderna i något ljuvligt gott som du själv har skapat.

Heja dig!

Det perfekt krämiga ägget satt långt inne för mig..

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *