Lätt sommarlunch: Citron- & Kikärtsnäste

Hörrni, hur går det med era köksutmaningar? Är det någon som bemästrat äggröran än? Eller fått till världshistoriens saftigaste kycklingfilé? Berätta gärna!

Såhär på sommaren vill man ju helst hålla sig till enkel matlagning, så man får tid över till annat. Samtidigt vill man alltid äta gott, eller hur?

Därför tänkte jag dela med mig av mitt senaste påhitt: ett recept som är både enkelt, gott, nyttigt och enbart består av ett fåtal ingredienser. Rätten passar perfekt som frukost eller lättare lunch, och att den samtidigt är både billig och vacker gör inte heller ont!

Inspirationen fick jag, som nästan alltid, av råvarorna som fanns i kylskåpet. Färsk spenat som börjat sloka och en halv citron var det jag utgick från och mycket mer behövdes inte för att skapa detta Citron- och kikärtsnäste. Jag serverade utan krusiduller men kan tänka mig att en yoghurtsås till hade varit mums. Eller varför inte en bit bröd om man vill lägga till lite kolhydrater.

Citron- & Kikärtsnäste, 1 port.
·        0.5 l färsk spenat
·        2.5 dl kokta kikärtor
·        1/3 citron (zest + saft)
·        1 ägg
·        Rapsolja
·        Salt, peppar

Stek spenaten i rapsolja på medelhög värme tills den mjuknar och får en härligt djupgrön färg. Salta och peppra. Tillsätt kikärtor och citronzest. Mosa en del av kikärtorna med en gaffel, så att du får en lite krämigare konsistens, och blanda sen runt alltsammans.

Ta hjälp av en stekspade och forma ett litet hål i mitten, som ett näste. Ringla lite olja i hålet och knäck sen ner ägget. Täck pannan med lock tills äggvitan stelnat och gulan har fått önskad konsistens. Jag tycker om en rinnig gula och stekte ägget i ca 3 minuter.

Använd stekspaden igen när du för över nästet från pannan till tallriken. Pressa lite färsk citronsaft över rätten och lite extra salt och peppar på ägget.

Ät och njut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *