Ett försök att ta tillbaka fläskkotletten

Jag gissar att jag inte är den enda som brukar titta på Sveriges Mästerkock? Det finns så mycket matprogram nu och de flesta ser jag inte men just Mästerkock tycker jag är bra inspiration. Dessutom är det imponerande vad de lyckas åstadkomma på kort tid och i en så pressad situation!

Såg du finalen i våras, då deltagarna lagade fläskkotlett? Själv har jag aldrig tyckt om fläskkotlett, och därför aldrig tillagat en på egen hand. Den torra köttbiten, ackompanjerad av kokt potatis, minns jag mest som en smaklös middagsupplevelse från barndomen.

Det intressanta i Mästerkocks-finalen var att båda finalisterna fick feedback på att fläskkotletterna var just torra. Det är ju ett magert kött så självklart är det svårt att få till saftigt. Dock sporrades jag av det och antog utmaningen: jag ska minsann lyckas laga en riktigt saftig fläskkotlett!

Får jag för mig något då jäklar ska ni veta att jag är målmedveten. Jag googlade recept och tekniker, läste på och jämförde metoder. Jag köpte hem två jämnstora kotletter, tog fram köttet i god tid, torkade av ytan och saltade ordentligt. Hettade upp en stekpanna med mycket fett, enligt konstens alla regler. Tricket sen är tydligen att inte steka klart kotletten i pannan, utan låta den gå färdigt i ugn. Allt hade gått strålande och ytan var fin när jag stoppade in köttet på 150°C. Jag var övertygad om att det här skulle bli riktiga vinnarkotletter.

Så vad händer? Jag glömmer sätta tiden, ställer mig och diskar och vips så har det gått 10 minuter! Mina kotletter har en innertemperatur ca 10 grader för hög…

Det blev gott ändå som tur var, bättre än jag minns det, men jakten på saftiga kotletter är inte över än…

 

2 reaktioner till “Ett försök att ta tillbaka fläskkotletten

  1. Hej Rudolf!

   Jag använde inte ett specifikt recept utan googlade runt på olika tekniker. Mina generella tips är iallafall:
   – Se till att köttet är rumstempererat när du ska steka det
   – Låt stekpannan bli ordentligt varm innan du lägger i köttet
   – När du fått bra stekyta, lägg köttet i en ugnsform och låt det gå färdigt i ugn

   Kan tipsa om följande två länkar för mer tips. De rekommenderar olika sluttemperaturer, jag skulle hellre välja den lägre. Låt sen gärna köttet vila en stund innan du äter.

   Lycka till! 🙂

   http://matgeek.se/2015/03/15/8-tips-for-att-lyckas-med-flaskkotletterna/
   http://www.professionalsecrets.se/sv/ps/ps-university/chef-de-partie-kott/styckdetaljer/styckschema-gris/flaskkotletter/steka-flaskkotletter/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *