Recept i säsong: Kantarelltoast!

Vad kul att ni gillade mina pizzor! Jag ser SÅ mycket fram emot öppningen av Mastio och hoppas verkligen att vi ses där vid tillfälle. Skulle vara så kul att få baka pizza till dig som är inne här och läser!

Det närmar sig iallafall och jag tror vi kan vara ganska överens om att sommaren är slut nu. Även om det alltid känns lite vemodigt så gillar jag hösten. Den krispiga luften, de vackra färgerna i naturen och inte minst det fantastiska höstskafferiet. Augusti-Oktober kan vara Sveriges bästa matsäsong, fullt av svamp, bär och härliga rotfrukter. Och gissa om jag ser fram emot alla skördemarknader som snart drar igång!

Kantareller har dykt upp i butikerna och som vanligt blir jag alldeles lyrisk när jag upptäcker det. Jag kan inte motstå dem, trots det höga priset. Kantareller är verkligen skogens guld och min småländska släkt skrattar åt oss city kids som köper svampen till hutlösa priser på ICA. Samtidigt är de extremt hemlighetsfulla med var de plockar sina dyrgripar. Jag har försökt luska men aldrig fått mer än en vag hint. Att kantareller är hårdvaluta är det alltså ingen tvekan om..

I alla fall, jag skulle vilja dela med mig av min senaste variant på kantarelltoast! Jag hittade ett recept på bloggen Foodstories som kombinerade ostig äggröra med kantarellstuvning och krispig grönkål. Tyckte det lät alldeles fantastiskt så drog på mig spenderarbyxorna och gick bort till ICA för att inhandla vad som behövdes.

Nedan följer min version och om ni tänker laga en kantarelltoast i år kan jag varmt rekommendera denna mättande, krämiga skapelse. Krispet från grönkålen sätter verkligen pricken över i:et!

Kantarelltoast med äggröra
2 st

Grönkålskrisp

 • 100gr färsk grönkål (skuren och med borttagen stam)
 • Olja efter smak (jag använde smaklös kokosolja)
 • Salt

Kantarellröra

 • ½ liter kantareller
 • 1 shalottenlök
 • Smör
 • Salt & Peppar

 

Äggröra

 • 4 ägg
 • 2 msk creme fraiche eller yoghurt
 • ½ dl riven hårdost (t.ex. parmesan eller pecrino)
 • Salt & Peppar
 • 2 skivor surdegsbröd

Grönkål:
Sätt ugnen på 225 grader. Massera in den skruna grönkålen i olja med hjälp av händerna. Var inte rädd för att ta i, man måste verkligen arbeta in oljan i bladen för att få rätt resultat, och kan ofta se att bladen då ändrar färg och blir lite mörkgröna. Salta sedan ordentligt och strö ut grönkålen på en bakplåtspappersklädd plåt. In i ugnen 4-6 minuter, eller tills bladen blivit krispiga och rostade.

Kantarellröra:
Börja med att finhacka shalottenlöken och stek i smör tills den mjuknat. Ställ åt sidan. Ansa kantarellerna och skär ner i bitar om så önskas. Torrstek svampen på medelhög värme (alltså utan matfett!) tills den börjar vätska. När den mesta vätskan är bortkokt lägger du i en rejäl klick smör i pannan. Stek länge, tills kantarellerna får färg och lite yta. Salta, peppra och tillsätt den stekta shalottenlöken.

Äggröra:
Knäck äggen i en skål och vispa runt ordentligt. Blanda i creme fraiche och den rivna osten. Salta & peppra. Tillaga i kastrull på medellåg temperatur och under omrörning. Långsam tillagning ger den bästa krämigheten! Man kan ha matfett i när man tillagar äggröran men jag brukar köra utan och tycker det funkar minst lika bra.

Slutligen:
Smörstek två skivor surdegsbröd på hög värme, tills de fått fin färg och lite yta. Lägg upp på tallrik och fördela först äggröran jämt över brödet. Därefter lägger du på kantarellröran och toppar det hela med den krispiga grönkålen. För ännu mer ostighet kan du med fördel riva över ytterligare lite hårdost på toppen.

Ät och NJUT!

2 reaktioner till “Recept i säsong: Kantarelltoast!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *