Vegansk månad.. Är du med mig?!

Godmorgon!

Helg igen och en efterlängtad sådan för min del. Jag har varit i Stockholm i veckan för att avsluta det sista jag hade kvar att göra på H&M. Det var riktigt kul att vara tillbaka och träffa mina kära kollegor igen! På kvällarna maxade jag med sociala aktiviteter och det har varit en riktigt fin vecka, men oj så trött jag är nu..!

Men helg betyder ju utmaning, eller hur? Du kanske har förstått vid det här laget att jag gillar att sätta viljestyrkan på prov (som om det skulle behövas..).

Idag har jag en lite mer ambitiös utmaning att dela med mig av. Johan & jag har nämligen bestämt oss för vegansk månad och det hade varit himla kul om du ville testa det tillsammans med oss!

Egentligen tänker jag med mat som jag tänker med mitt utseende: Det ska vara helt och rent. Jag allätare, följer inga dieter och undviker varken gluten eller laktos. Däremot vill jag att majoriteten av min kost ska vara hälsosam, vegetarisk och baserad på rena råvaror. Jag mår helt enkelt bra när jag äter så.

Men som sig bör bjöd sommaren på en hel del fika och goda middagar. Det är skönt att släppa ner guarden och unna sig lite extra ibland, jag tror vi mår bra av att göra det. Rucka på rutiner och äta den där maffiga efterrätten utan dåligt samvete. Butta la pasta osv.

Himmelskt god blåbärspaj på en av mina favoritplatser i världen – Pappas hus i Kristdala

Dock kändes det som att Johan & jag aldrig riktigt kom ur den där ”unna-sig-fasen” när hösten drog igång. Kroppen började längta efter nyttigare mat och bättre vanor.

Kan du också känna så efter semestern?

För att hitta tillbaka till bättre matvanor och bli ännu vassare på vegetarisk matlagning bestämde oss för en månads veganism. Eftersom vi vanligtvis lagar ganska mycket vegetariskt valde vi att gå helveganskt, för att göra det lite tuffare. Jag måste säga att det hittills känns riktigt kul! Jag har inte rasat i vikt och går inte runt och är hungrig jämt, som fördomarna säger. Jag känner mig mätt, glad och hälsosam! Att laga mat hemma kräver lite mer tid & tanke, men är varken tråkigt eller torftigt. Det svåraste är när man ska ut och äta eller ha tag i ett snabbt mellanmål. Fundera över hur många veganska alternativ du själv ser nästa gång du är ute och äter..

Det enda jag tyckt varit klurigt hemma, och som jag saknar, är goda pålägg till mackan. Vad har man på mackan om inte smör, ost eller cream cheese?! Avokado är jättegott men svårt att få tag på och ganska dyrt. Hummus tycker jag inte är någon höjdare på mackan tyvärr..

Älskar ju att starta dagen med mina ostmackor

Istället har jag hittat tillbaka till frukost-gröten, den är faktiskt inte helt fel den heller!

Så kära du, vad sägs om att hoppa på tåget den kommande veckan? Att äta veganskt en hel månad kan vara svårt, beroende på hur man äter normalt sätt. Men du kanske kan testa en vegetarisk vecka? Eller en vegansk dag? Mitt mål är egentligen att vi ska utforska fler växtbaserade alternativ. Jag pratar med så många köttätare som gärna vill äta mer växtbaserat men inte vet hur. Ibland tror jag bara man behöver en extra spark i baken för att komma igång. Det kan kräva lite extra tanke till en början men där finns massor av fina alternativ att utforska. Jag hejar på dig!

Och du? Du kan väl berätta gärna om du tar dig an utmaningen och hur det går? Är alltid kul att peppa varandra!

 

Dagens veganska grötfrukost med golden milk paste, björnbärssylt & kokosflingor

6 reaktioner till “Vegansk månad.. Är du med mig?!

  1. Det förstår jag Frida, men kul att du ändå intresserar dig för vegetariskt! Det kommer faktiskt ett inlägg om barn och vegetarisk mat i veckan, hade varit kul att få höra dina åsikter kring det 🙂

 1. Veganskt påläggstips – jordnötssmör, utan socker o gärna med tuggmotstånd. Häftig utmaning i övrigt, ska tänka på saken, o lycka till!

  1. Jordnötssmör åt jag imorse! 🙂 Men måste erkänna att jag ser fram emot att bita tag i en ostmacka igen så småningom.. Som sagt, man får lägga det på en nivå som passar ens eget liv – en vegetarisk vecka eller en vegansk dag kan vara utmaning nog!

 2. ”Att laga mat hemma kräver lite mer tid & tanke, men är varken tråkigt eller torftigt. Det svåraste är när man ska ut och äta eller ha tag i ett snabbt mellanmål”
  Verkligen. Hemma är det inga problem men när man ska ut är det svårt. Sverige är bra men utomlands ofta jättesvårt. Spenderar massa tid på https://www.happycow.net/ varje gång man ska ut…

  1. Ja det är jättetråkigt att ”externa” matupplevelser blir så himla begränsade när man äter veganskt. Jag antar att ni scoutat matställena i Kensington både en och två gånger nu i Toronto? Jag kan också varmt rekommendera ”The Fresh Restaurants” (Fresh on Spadina, Fresh Bloor, mfl.). Deras meny är vegansk som utgångspunkt men med vissa lakto-ovo-alternativ som går att lägga till. Jättegott!

   Kände inte till happycow men vilken bra sida! Wow!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *