”Barn vill inte äta grönsaker” – eller?

Har ni sett Felix senaste reklamvideo om utmaningen att få barn äta vegetariskt? De kallar det ”Världens svåraste införsäljning” (LÄNK HÄR). I klippet är det tre försäljare som ska övertyga ett gäng barn att prova Felix morotsbullar. Men när jag ser säljarnas argumentation kan jag inte bli annat än upprörd. Man undrar ju vem det är som har svårt för grönsaker egentligen..

Skärmdump från Felix reklamvideo ”Världens svåraste införsäljning”

Den kvinnliga mäklaren Hina är först ut och säger till barnen att ”Detta är precis som köttbullar fast vegetariskt.” Fast VA, det är det ju inte? Morotsbullar kan omöjligt vara ”precis som köttbullar”?! De har samma form men där slutar alla likheter. Ett av de största misstag vi gör när vi vill få inbitna köttätare att prova vegetariskt är att vi lovar det ska smaka likadant. Varför säljer vi inte in maten baserat på dess alldeles egna, unika smaker istället? Varför måste det jämföras med kött? OM någon frågar så säg: ”Nej, detta är inte kött, det smakar inte köttbulle. Det är en morotsbulle, har du inte provat så gör det för det är riktigt gott!”

Skärmdump från Felix reklamvideo ”Världens svåraste införsäljning”

Den andra försäljaren, Mikael, går in till barnen och säger: ”Om ni äter grönsaker blir mamma o pappa glada!”. Och vilken fem-, sexåring vill äta för att göra pappa glad..?

Den tredje personen, Magnus, är den jag tycker tar sig an utmaningen allra bäst. Han fokuserar på lekfullhet och att skapa ett intresse kring maten. Han nämner inte en enda gång att det skulle vara något speciellt med rätten för att den är vegetarisk. Han gör inte vegetariskt till något annorlunda.

Skärmdump från Felix reklamvideo ”Världens svåraste införsäljning”

För det är precis där jag tror att vi vuxna skapar problemet. När barn gör skillnad på nyttigheter och onyttigheter på tallriken är jag övertygad om att det enbart är en reflektion av hur vuxenvärlden beter sig. Det är klart att man har olika smak redan som barn, men det generella att grönsaker är usch? Jag köper inte att det skulle vara ”medfött”.

Nu är ju reklamen upplagd för att barnen tillslut ska testa morotsbullarna, det är ju hela Felix idé. Men hörrni, när ska vi sluta göra skillnad på vegetariskt och ”icke-vegetariskt”? När ska vi sluta behandla grönsaker som ett nödvändigt ont för kroppen? Det är ju uppenbarligen den bild vi fortfarande sänder ut till våra barn.

Jag är för övrigt så trött på den förlegade bilden av att ”man inte blir mätt utan kött”, eller att veganer skulle lida av näringsbrist. Tvärtom tror jag det finns fler köttätare som äter obalanserat, just för att de inte tänker till. Jag äter kött, men är en stor förespråkare av vegetariskt som ni kanske märker. ALLA kan hitta vegetarisk mat de gillar, jag lovar. Det handlar bara om att utforska och inte göra så stor grej av det hela. Och sluta jämföra de vegetariska alternativen med kött. En morotsbulle kommer aldrig smaka köttbulle. Tro fan man tycker det är äckligt om det är vad man förväntar sig. Som att dricka mjölk när man tror att det är vatten. Blärk.

Hur tänker du kring vegetarisk kost? Och har jag läsare med barn som vill dela med sig av sina erfarenheter kring barn och grönsaker?

Skärmdump från Felix reklamvideo ”Världens svåraste införsäljning”

2 reaktioner till “”Barn vill inte äta grönsaker” – eller?

  1. Håller med dina kommentarer om försäljarna! Att sälja in en rätt handlar (väl?) om att framföra just den rättens speciella egenskaper. Kött och grönsaker ska inte behöva vara kombattanter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *