Veckans utmaning: Restfest!

Godmorgon!

Hoppas du har sovit gott och är redo för måndag. Själv har jag en spännande vecka som väntar där höjdpunkten blir Hemmarestaurangens premiärkväll på torsdag! Så spänd på att få dra igång!

Jag har ju kört lite olika utmaningar här i bloggen tidigare och tänkte börja med det som ett stående inslag på måndagar. Ett kul sätt att kicka igång veckan på helt enkelt! Ni glömmer väl inte att återkoppla om ni hoppar på? Och uppdatera mig på hur det går, vill så gärna höra!

Dagens tema är rester. Visste du att vi slänger ca 50kg mat och dryck per person i Sverige under ett år?! Det är helt galet på alla sätt. Det är dyrt, klimat-osmart och samtidigt respektlöst mot de som arbetat med att framställa vår mat. Nu tänker jag inte på Axfood och Unilever utan på bönderna som producerar våra råvaror. ”Ja men de tjänar ju pengar på det”, kanske du tänker. Visst, men hur kul skulle du tycka det var att lämna in en rapport till chefen som hen slänger i papperskorgen? Bönder jobbar mer än de flesta av oss men det är inte direkt så att de tjänar storkovan.

Så jag tänker såhär: Sluta släng mat! Nu! Nästan allt går att återanvända, det kräver bara lite kreativitet och nyfikenhet. Några exempel:

  • Pasta/Ris: Stek upp med lite grönsaker och goda kryddor så har du en fantastisk fried rice, står sig tom som bjudmåltid!
  • Potatis: Stek! Salt, peppar och timjan räcker gott. Annars kan man alltid göra pyttipanna eller bondomelett
  • Risotto: Stek till biffar! Servera med bönsallad för att komplettera med protein
  • Sloknande grönsaker: Soppa! Släng ner i en gryta, koka upp med buljong, kryddor, kanske lite vin & grädde. Mixa gärna slät!
  • Korv/Chark/Kött: Kan användas till pyttipanna eller bas i en gryta

Faktum är att mina restmiddagar ofta är de allra godaste måltiderna, just för att man ofta får till unika smakkombinationer, outside the box. Tänk också på att väldigt mycket mat går att frysa in. Tom mjölk går att frysa. Den får lite lustigt utseende men går utmärkt att baka och laga mat med. Och ost! Jag river ner alla mina ostslattar och slänger i frysen. Perfekt när man ska laga lasagne eller paj.

Så i veckan som kommer, kan vi inte anstränga oss till det yttersta för att inte slänga mat?

Finns det något som du tycker är extra svårt att återanvända? Berätta gärna så kan jag försöka hjälpa dig att komma på något fiffigt!

 

4 reaktioner till “Veckans utmaning: Restfest!

  1. Har Du några torra ostkanter över? Tag vad Du har, riv ner i ett paket grädde ( gärna mager för osten är fet), färskmald peppar, ev paprikapulver o lite svalt, koka upp o låt koka några min et voilà – färdig ostsås! Går utmärkt att frysa oxå o svårare än så är det inte sätt laga god sås. Sophie igen – följer med förtjusning denna blogg

  2. Absolut – ett annat bra knep är att stoppa div rester i en el några burkar krossade tomater, krydda efter önskemål o koka några minuter – pastasåsen klar. Sophie igen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *