Ko, havre, soja, mandel.. Vilken mjölk ska man välja?

Hörrni, kan vi inte prata om mjölk idag? Har ni tänkt på hur utbudet av olika sorters mjölk ökat explosionsartat bara på några år?!

När jag var liten fanns det fyra sorters mjölk: Minimjölk, Lättmjölk, Mellanmjölk och Mjölk. Sen fanns Gammaldags mjölk också. Den riktigt feta, opastöriserade. Men visste ni att låglaktosmjölk inte tog plats på hyllan förrän 1994?

Nuförtiden pratar vi inte enbart om olika sorters ko-mjölk och det är inte bara laktosintoleranta som är intresserade av substitut. Nuförtiden pratar vi även om havremjölk, sojamjölk och rismjölk, som alla trängs om att ta uppmärksamhet från Arla-kossan. Eftersom jag gillar att testa nytt och gärna äter växtbaserat har jag såklart prövat de flesta. Jag tror intresset för komjölks-substitut har ökat av olika anledningar, allt från hälsoskäl till miljömedvetenhet. För mig är det lite av varje men mest en kombination av nyfikenhet och smaksak faktiskt. Men miljön spelar också in, inte minst när det kommer till vad jag inte väljer.

Jag gillar havrebaserade produkter och har ofta havremjölk i gröten, tycker det blir godare än komjölk. Havre är också något vi odlar mycket i Norden och jag gillar att främja det närodlade. När Johan & jag inledde vår veganska månad började vi även dricka iKaffe istället för vanlig mjölk i kaffet, och det visade sig faktiskt smaka bättre!

Sojamjölk går bort för mig av den enkla anledningen att jag inte tycker det är gott. Rismjölk gör mig varken till eller från i smak men däremot kräver det mycket vattenresurser och odlas ofta långt från Sveriges gränser. Då väljer jag hellre havremjölken.

Mandelmjölk däremot undviker jag. Visste du att mandelodlingar är extremt vattenkrävande? Att odla en mandel kräver upp till 4 liter vatten! Samtidigt är det ofta är vattenbrist i de områden där mandel odlas, och plantagen ökar alltså vattenbristen ytterligare. Detta är den främsta orsaken till att priset på mandel har gått upp så mycket de senaste åren. Att köpa mandelmjölk känns inte riktigt försvarbart tycker jag och jag tänker alltid en extra gång innan jag köper vanliga mandlar också.

Alla har olika anledningar till varför man hissar eller dissar olika typer av mjölk men ganska många har en åsikt. Det finns inget rätt eller fel utan mer en magkänsla om vad som känns bra, och olika värderingar. Skulle dock vara intressant att diskutera vidare tycker jag! Vad dricker du? Och varför?

Havremjölksgröt

4 reaktioner till “Ko, havre, soja, mandel.. Vilken mjölk ska man välja?

  1. Nja, lågpastöriserad och ohomogeniserad stammer bättre när det gäller gammaldags mjölk. Opastöriserad mjölk får inte säljas.

  2. Jättelyxigt i Sverige. Här i Kanada finns sojamjölk och mandelmjölk i vanliga butiker. Inget havrebaserat, ingen ”grädde”, ingen ”gräddfil” / ”sour cream”, ingen ”cream cheese”. Vegan blir ännu nyttigare men ibland vill man ha en skvätt fett-i-vatten-emulsion i matlagningen.

    1. Åh gud vad trist att det inte finns några bra mejeri-alternativ! Och lite förvånande kan jag tycka, med tanke på hälsotrenden som sprider sig, äta mer vegetariskt osv. Men Sverige har väl iofs alltid varit lite i framkant när det gäller mejeriprodukter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *