Vegansk månad – så gick det

I helgen avslutade vi vår period som veganer och jag måste säga att det var ett himla kul experiment. Tänkte uppdatera er kring hur det gick!

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg var mackor det  jag trodde skulle bli svårast att ersätta eftersom jag älskar ostmackor. Mycket riktigt visade sig också ostmackor bli det jag skulle sakna allra mest. Jag har bakat havrebaserad pastej och ätit mackor med jordnötssmör, tahini, vegansk cream cheese och avokado. Allt har smakat gott men inget slår ostmackan. Johan däremot, han återupptäckte sin kärlek till jordnötssmöret. Han har nog ätit mer mackor än vanligt, och jag mindre. Haha!

Tahini-macka med tomat och örtsalt

En annan god frukost: Overnight Oats med nötter, aprikoser och havremjölk

Något jag inte hade förutspått var att jag skulle sakna ägg väldigt mycket. Ägg smyger sig in i matlagningen oftare än jag hade tänkt på, som bindningsmedel i biffar, i pajfyllningar och i pannkakssmet. Eller som utfyllnad till en skral restmåltid. Ägg är också det som varit svårast att hitta bra substitut för. Kikärtsspad fungerar i de fall man vill ha den fluffiga konsistens som ägg kan ge i t.ex. majonäs och maränger. När man bakar kan man ibland ersätta ägg med chiafrön men något riktigt bra substitut till äggstanning eller bindningsmedel har jag tyvärr inte hittat.

Linsbiffar utan ägg, dessa blev en ny favorit!

En oväntad upptäckt var att väldigt många köpekakor och bullar är veganska och innehåller olja istället för smör. ICAs frysta kanelbullar är ett exempel som varken innehåller mjölk, ägg eller smör. Samma sak gäller digestivekex och köpe-pepparkakor. Kan vara intressant att veta..

Hembakat veganskt, Citron- & Lakritsrutor med nötter och kokosolja som bas.

Det var kul att utmana det invanda matbeteendet och hitta alternativa sätt att äta och laga mat på. Vi har utforskat en hel del nytt och en sak vi kommer fortsätta med är Oatly’s havrebaserade kaffemjölk, iKaffe. Både Johan & jag tyckte iKaffe smakade bättre än vanlig mjölk och dessutom har den väldigt lång hållbarhet. Bra för oss, som bara använder mjölk i just kaffet.

Inför det att vi bröt vår veganska fasta pratade vi om vad som skulle bli vår första måltid som allätare. Det lustiga var att vi inte kom på en enda maträtt som vi verkligen saknat. Förutom ostmackor då. Ostmackor och äggröra fick det bli. Och sen linsburgare till middag. Veganskt alltså, men alldeles otvunget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *