Triss i rotselleri

Hörrni! Är det någon som tagit sig an utmaningen om rotselleri? Jag har gjort mitt bästa och i tisdags bjöd jag Johan på plockmiddag där samtliga rätter innehöll just rotselleri Han är måttligt förtjust i denna knöliga grönsak men åt pliktskyldigt och blev positivt överraskad! Det ser jag som ett gott betyg 🙂 Låt oss kika lite på vad jag knåpade ihop:

Först ut blev dessa plättar med rotselleristomp, bönor och fetaost. De var som amerikanska pannkakor i konsistensen och smakade helt ok men inget ”wow”. Den syrliga yoghurtsåsen lyfte dock det hela och har man överblivet mos är det absolut en bra rest-rätt. Kan tänka mig att något salt och krispigt hade varit gott att lägga till, kanske rostade frön eller knaperstekt bacon.

 

Kvällens andra rätt, inspirerad av Myllymäki, blev canneloni på rotselleri fylld med svamp, linser och ost. Rotsellerin fick utgöra pasta, jag skar den i tunna skivor och blancherade innan jag rullade in fyllningen. Detta blev så, så gott! Tänker att det kan bli en grym förrätt och går såklart att fylla med precis vad man vill.

Det ni ser på toppen är torkad äggula! Kommer ett eget inlägg om det så småningom.

Sist ut i min rotselleri-bonanza var den rätt som visade sig bli den allra godaste. Dessutom var den enklast att laga! Vad kan vi dra för slutsats av det? Jo, ni måste såklart testa! Jag  inspirerades av det här receptet men modifierade en smula. Jag rostade skivor av rotselleri i ugn och toppade med löskokt ägg, aioli, rostade hasselnötter och timjan. Och lite flingsalt såklart. Kombinationen av mjuk rotfrukt, krämigt ägg och knapriga hasselnötter blev helt magisk! Och så mycket smaker! Testa testa!! Ser redan fram emot att laga det här igen.

Vi avslutade med en efterrätt utan rotselleri men likväl ett experiment: päronpaj med valnötter och rosmarin. Den blev också alldeles magiskt god och förtjänar också ett eget inlägg, så det kommer.

Jag var alldeles lycklig över mina lyckade experiment och gick o la mig nöjd, mätt och belåten. Älskar verkligen att göra nya upptäckter i köket!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *