Det köttiga inlägget

Som ni förstått vid det här laget så äter jag kött men förespråkar vegetariskt. En del undrar hur det går ihop och tycker att jag hycklar. Och ja, kanske gör jag det.

Jag äter kött av en anledning: Jag tycker det är gott. Det är rent egoistiskt alltså. Hur mycket jag än försöker kan jag inte hitta en enda försvarbar orsak till att äta kött. Kan ni? Hjälp mig gärna isåfall!

Mat för mig är så otroligt mycket njutning. Jag tänker på mat jämt. Jag lever mat, andas mat, är mat. Min deppigaste stund på dagen är strax efter lunch, för att det då är så många timmar kvar till middagen (hela sant!). Jag känner mig så lyckligt lottad att veta att oavsett vad jag gör framåt i livet kommer det alltid att innehålla mat. Flera gånger per dag dessutom!

En måltid som var njutning på många plan.. Lunchpicknick på Highway 1.

Att äta gott ligger mig alltså varmt om hjärtat. Att vara 100% vegetarian skulle begränsa mina valmöjligheter till olika sorters mat och råvaror, och då också begränsa mig i mitt intresse. Däremot ser jag det som väldigt sporrande och kul att ständigt leta efter och experimentera med alternativ till kött. Alternativ som leder till att jag föredrar vegetariskt, för att de smakerna tilltalar mig mer. Och där har jag kommit långt! Ju mer jag utforskat och prövat mig fram, desto mer tilltalas jag av grönsaker, rena råvaror och alternativa proteinkällor som bönor, linser eller tofu. Mina preferenser har också ändrats. Förr var en salami något av det bästa jag visste. Plötsligt tilltalar det mig inte alls, och jag kan inte förklara varför.

 

Jag ser på min köttkonsumtion på samma sätt som en på en motor-intresserads koldioxidutsläpp. Det är egoistiskt, men det ger så mycket livsnjutning. Vi är inte perfekta. Vi bör göra så gott vi kan. Men bör vi inte även tillåta oss att njuta lite ibland? Vad tycker du?

En reaktion till “Det köttiga inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *