Mina bästa chokladbollar

Chokladbollar. En gammal klassiker som blivit inne igen tack vare trenden att göra rawballs. Har ni testat? Rawballs är ofta baserade på nötter, dadlar och kokosolja istället för mjöl, socker och havregryn. Det blir väldigt gott och dessutom går det att variera i oändligheter! Ett bra exempel på hur kreativitet kan lyfta något gammalt tycker jag.

Det finns som sagt oändliga variationer men det recept som blivit min favorit har jag hittat på Matildas blogg. Hon skriver väldigt poetiskt och målande på sin blogg och bara det fick det fick mig att vilja testa! Dessutom är bollarna allergivänliga till tusen och innehåller varken gluten, laktos eller nötter. Med andra ord perfekt att bjuda kollegorna på, där man kanske inte har så bra koll på allergier och dieter.. Mixa en sats och ta med till fredagsfikat vettja!

Mina bästa chokladbollar

  • 10 dadlar (går även bra med torkade aprikoser, fikon eller plommon)
  • 3 msk kaffe
  • 3 msk kokosolja
  • 2 dl havregryn
  • 3 msk kakao

Klipp aprikoserna i mindre bitar och blötlägg dem i kaffet ca 30 minuter. Mixa sedan till en massa tillsammans med kokosoljan. Häll därefter i övriga ingredienser och mixa en stund till. Har man tid kan man ställa smeten i kylen en stund, för att lättare kunna rulla dem. Är man otålig är det bara köra på! Rulla till bollar och doppa i valfri ”topping”. Som ni ser använde jag klassikern kokos, annars är kaksmulor en favorit. Eller varför inte lite kakao? Lakritspulver? Eller rostade sesamfrön? The sky is the limit!

 

 

3 reaktioner till “Mina bästa chokladbollar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *