Poké bowls, picklad sill & inlagd rödlök

Har ni smakat en av de senaste mattrenderna – poké bowl? Rätten kommer från Hawaii ursprungligen men kort och gott kan man säga att det är dekonstruerad sushi i en skål. Eller i en bowl, menar jag. För att äta mat i bowls är ju trendigt numera.

Jag har funderat en del kring mattrender och vad jag tycker om det. Det är naturligt att mat, precis som kläder, trendar på olika sätt. Det behövs variation, inte bara i smaker utan även sätt att äta eller servera mat på. Som exemplet med sushi bowls. Att servera en välkänd rätt (sushi) i ny form (dekonstruerad i en skål) överraskar inte smaklökarna men däremot helhetsintrycket. Synintrycken och hur man stoppar maten i munnen påverkar matupplevelsen minst lika mycket som själva smaken.

Att äta utomhus ger t.ex. en annan upplevelse än att äta vid köksbordet, fastän maten är densamma.

Men så finns det trender som enbart är marknadsföring. Trenden med bowls sträcker sig längre än till sushi och mat som serveras i bowls framställs nästan alltid som nyttig. Fast det är väl givet att mat inte blir nyttig bara för att den serveras i en bowl?

Och förresten – varför säger vi ens bowls? Varför säger vi inte skålar? Precis som att pickla är hett och trendigt fastän det är precis samma sak som inläggning, något vi gjort i svensk matkultur i evigheter. Inlagd sill är det ingen som höjer på ögonbrynen för, men picklad rödlök däremot..

Detta är trender som inte påverkar matupplevelsen utan enbart lurar oss att tro något nytt om något gammalt. Den typen av mattrender kan väl knappast fylla något annat syfte än som ren marknadsföring? Eller?

Jag ska dock vara ärlig och säga att mat som serveras i bowls/skålar tilltalar mig. Inte för att jag tror den är nyttig utan för att jag gillar att äta mat ur den formen. Som sagt, hur mat serveras är viktigt och gör stor skillnad i hur man upplever sin måltid. Om det sen kallas bowl eller skål struntar jag helt i.

Vad tänker du om mattrender? Hakar du på? Skrattar du åt dem? Och hur noga är du i ditt val av porslin?

Mina trendiga H&M-kollegor på en poke bowl lunch i somras. Trend eller ej men en bowl i solen är inte helt fel..!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *