Mitt bästa bröd

Hej du!

Har du kommit igång med skrattandet än? Jag tänkte köra ett pass med mina vänner när vi ses på lördag, fast det vet de inte än.. Ska bli kul att se deras reaktioner!

En annan sak som gör mig lycklig såhär i vintermörkret är bröd. Jag älskar att baka bröd! Att sitta framför ugnsluckan och se hur degen växer, tar form, får färg, får skorpa. Har experimenterat både med och utan surdeg men något jag testade först alldeles nyligen är grytbröd. Har du bakat grytbröd någon gång? Förstår inte hur jag kunnat missa det! Det är SÅ enkelt och SÅ gott. Brödet blir perfekt saftigt och får en hård, fin yta, varje gång. Omöjligt att misslyckas!

Brödet bakas alltså i en gjutjärnsgryta. Det som är viktigt att tänka på när man värmer upp gjutjärn är att ställa in grytan i ugnen innan man sätter på värmen. Ställer man en kall gryta i en het ugn spricker den, det är ett dyrt misstag som jag tyvärr gjort mer än en gång. 🙁 Samma sak gäller när du tar ut grytan, låt den svalna ordentligt ovanpå spisen innan du t.ex. sköljer ur den. Gjutjärn är dyrt, tänk på det..

Receptet jag knåpat ihop nedan är en långjäst deg som man blandar ihop på kvällen och bakar ut på morgonen. Det är bara att röra ihop ingredienserna och ska inte knådas alls. Hur enkelt som helst! Dessutom älskar jag att man kan variera det från gång till gång med olika frön och/eller nötter. Senast hade jag i rostade valnötter vilket blev alldeles magiskt. Har även testat att byta ut en del av jästen mot surdeg vilket funkade utmärkt. Så se gärna receptet nedan som en grund att utgå från men var inte rädd för att experimentera fritt! Jag lovar att du kommer lyckas med detta bröd, om så det är första gången du bakar eget. Passa på att unna dig själv en fantastisk frukostmacka i helgen!

 

Grytbröd, Grundrecept

  • 10 g jäst
  • 7 dl kallt vatten
  • 2.5 tsk salt
  • Ca 2-3 dl nötter eller frön (valfritt)
  • 10 dl vetemjöl special
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl rågmjöl

På kvällen: Lös upp jästen i vattnet. Blanda ner salt, havregryn och frön/nötter. Ha sedan i mjölet och arbeta ihop till en kletig deg. Låt jäsa i rumstemperatur i 12-14 timmar.

På morgonen: Värm ugnen till 225 grader med gjutjärnsgrytan och locket i ugnen.

När ugn och gryta är ordentligt varmt: Ta grytan ur ugnen, strö lite mjöl i botten och häll ner degen. Strö mjöl ovanpå, sätt på locket igen och in i ugnen.

Grädda med lock i 30 minuter. Ta sedan av locket och grädda ytterligare 25 minuter. Du kan samtidigt passa på att hälla lite vatten på en plåt i botten av ugnen, för extra krispig yta på brödet.

Brödet är klart när det har en innertemperatur på 92-96 grader C. (Har du ingen termometer brukar tidsangivelsen stämma rätt väl så det är inga problem). Stjälp upp brödet ur grytan och låt svalna på galler.

Blunda, ät, njut.

Brukar låta mina bröd svalna såhär, på galler mellan två stolar. Då håller sig även botten krispig och fin!

 

 

5 reaktioner till “Mitt bästa bröd

  1. Kan vara det sämsta bröd jag ätit.. Var hittade du receptet? Efter en macka så slängde jag resten för det smakade som att äta gammal havregrynsgröt..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *