Skorpor med solrosfrön och kardemumma

Godmorgon torsdag!

Tänk, du är redan igenom mer än halva arbetsveckan! Själv pustar jag ut efter gårdagens hemmarestaurang. Jag fick så mycket fin respons efter att ha varit med i både Sydsvenskan och Lokaltidningen att jag tyvärr fick säga nej till flera stycken denna gång. Men jag lovar att återkomma snarast med nytt datum! Det känns så himla roligt att ha fått så mycket uppmärksamhet, och att folk verkar gilla konceptet!

Idag tänkte jag fortsätta på mellanmålsspåret och vill tipsa om ett recept på enkla skorpor som är bra att ha med på språng. De är relativt nyttiga med både solrosfrön och havregryn i smeten, och inte alltför mycket socker. Perfekta när suget smyger sig på!

Grundreceptet är smaksatt med kardemumma vilket jag älskar. Har testat olika smaksättningar med bl.a. lavendel, citron och choklad, men återkommer ändå alltid till kardemumman.. Även solrosfröna går att byta ut mot t.ex. pumpafrön vilket också är himla gott. Hoppas du ska tycka om dessa skorpor lika mycket som jag!

 

Skorpor med kardemumma och solrosfrön

  • 4 dl havregryn
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl rostade solroskärnor
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 1/2 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 1/2 dl naturell yoghurt

Sätt ugnen på 225°C. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Mortla kardemummakärnorna grovt och blanda ner. Rör i ägg, olja och yoghurt. Arbeta ihop till en deg.

Forma degen till 3 smala längder och lägg på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Ta ut längderna och skär dem med en vass kniv i sneda skivor. Lägg tillbaka dem med snittytan upp. Grädda i mitten av ugnen tills de får färg, 5-10 minuter. Öppna ugnsluckan på glänt, stäng av ugnen och låt
skorporna stå kvar och torka några timmar, tills de svalnat. Förvara i tätslutande burk.

 

 

 

 

En reaktion till “Skorpor med solrosfrön och kardemumma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *