Veckans Utmaning: Gör en daal

Hej!

Måndag = ny vecka och ny utmaning. Vad har du för planer i veckan? Själv har jag min sista ”lediga” vecka innan arbetet hos Mastio drar igång. From 1a dec kommer det vara full rulle med förberedelser inför öppning. Jag lovar såklart att återkomma med exakt öppningsdatum så snart jag kan men det är hur som helst inte långt kvar nu..!

På onsdag blir det hemmarestaurang med ett nytt gäng härliga främlingar. Det är lika spännande varje gång att se vem det är som plingar på dörren. Intresset för middagarna har varit så mycket större än jag kunnat hoppas på! Jag har ju haft både Sydsvenskan och Lokaltidningen på besök, och igår var jag med i Radio! Pratade ett par minuter på P4 Extra om hemmarestaurangen, hur det kom sig att jag startade och hur det är att ha främlingar på middag i sitt eget hem. Vill du veta mer får du gärna gå in och lyssna här! (Klicka fram till 1:42:15)

Hur som helst, det var ju veckans utmaning jag skulle skriva om. Jag vet inte hur det är med er men när kylan och mörkret kommer är det enda jag vill äta värmande soppor och grytor. Och vad passar då inte bättre än en enkel och lättlagad daal? Veckans (vegetariska) utmaning blir därför att laga en daal!

För vissa av er är detta säkert en återkommande vardagsräddare men för andra är det kanske alldeles nytt. Daal är en indisk linsgryta som kan göras med både vatten och kokosmjölk som bas. Ofta använder man gula eller röda linser för att få till en krämig konsistens men utöver det kan man freestyla vilt med kryddor, grönsaker och tillbehör.

Daal serveras traditionellt sätt med naanbröd men några förslag på andra tillbehör som kan göra din daal lite mer intressant är:

 • Ris
 • Yoghurtsås
 • Mango Chutney
 • Hackade nötter (Har nästan alltid detta på toppen för att få in en ny textur. Jag måste ha crunch!)
 • Tortillachips (Också för crunch)
 • Limeklyftor
 • Färsk koriander

Vegetariskt, enkelt, snabbt, nyttigt och lätt att göra storkok. Vad mer kan man önska av en måndagsmiddag i november? Nedan följer ett enkelt recept som kan vara bra att utgå från. Har man inte alla dessa kryddor hemma går det också fint att köpa hem Garam Masala-kryddmix och använda istället. OBS. krydda då på känn och smaka av under tiden! Kryddor är ju generellt en smaksak och var inte rädd för att själv gå loss med olika kombinationer. Samma sak gäller grönsaker, släng gärna i en paprika, morot eller annat grönt som håller på att mjukna i kylen!

 • 3 ½ dl gula eller röda linser
 • 1.5 msk smör eller olja
 • 1 gul lök
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 msk finhackad eller riven ingefära
 • 2 röda chilifrukter (eller 1 tsk chiliflakes)
 • • 1 msk curry
 • • 1 tsk koriander (torkad & malen)
 • • 1 tsk gurkmeja
 • • ½ tsk kummin (torkad o malen)
 • • ½ tsk kanel
 • • 1 tomat
 • • 10 – 12 dl vatten
 • Salt & peppar

Finhacka lök, vitlök, chili och ingefära. Stek först löken i smöret/oljan tills den mjuknar och tillsätt sedan vitlök, chili, ingefära och samtliga kryddor. Stek i 30 sek – 1 min men var försiktig så du inte bränner kryddorna! Rör sedan i de hackade tomaterna och linserna, se till att det blandas väl och häll därefter i vattnet. Låt koka upp och sjud sedan grytan med locket på sned i 20-30 minuter. Rör om emellanåt för att inte bränna vid. När linserna är mjuka och grytan har tjocknat är maten klar! Konsistensen kan du justera med att hälla i mer vatten. Smaka av med salt & peppar och servera med dina favorit-tillbehör.

Smaklig måltid!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *